Spiegelt elke hond?

Afgelopen week kreeg ik van Nadine een mooi vraagstuk binnen. Haar vraag “is elke hond een spiegel voor je of is het enkel jouw eigen hond?” In mijn werk kom ik natuurlijk heel veel mensen en honden tegen dus ik deel graag mijn visie met je!

In mijn systemisch en energetisch werk met mens en hond kom ik dagelijks heel veel spiegels tegen in de hond. Spiegels die de mens worden voorgehouden en waar men zich bewust van mag worden, van mag leren. Spiegels waarvan ik mezelf pijnlijk bewust geworden ben toen ik zelf vast was gelopen in mijn leven en thuis zat met een burn out. Een bijzondere ontdekking, dat mijn honden mij lieten zien wat er nodig was op mijn pad om weer vooruit te kunnen, om weer echt te kunnen gaan leven. Dit was ook precies het moment dat ik besloot dat ik hier mensen mee wilden helpen. Mijn doel: mensen bewust laten worden van de spiegels van de hond om zo te groeien en te ontwikkelen, om voor en door elkaar te leren en samen in zijn hoogst mogelijke balans te mogen leven. 

Tegen een ieder die samenleeft met een hond (of honden) zeg ik wordt je bewust, je hebt de puurste spiegel in huis!

In mijn visie is elke hond een spiegel voor degene waar hij mee samenleeft. Zo zal hij een spiegel zijn voor jou maar kun je ook aan jouw hond zien hoe het bijvoorbeeld met je partner of kind gaat. Hoe dan zul je wellicht denken? 

Je bent je vast bewust dat jouw hond in het hier en nu leeft. Een prachtige les trouwens waar je veel van kunt leren. Honden zijn erg intuïtief en doordat ze in het hier en nu leven zullen ze ook altijd in het hier en nu op jouw emoties “intunen”. Dit noemen we emotionele resonantie. Honden zijn zich dus altijd bewust van wat er bij jou van binnen speelt. Alle emoties die jij ervaart zal je hond oppikken en hierop wellicht ook reageren door bepaald gedrag te laten zien. 

Ben je wel eens verdrietig? Hoe reageert je hond? Voelt die dit als eerste aan en komt hij bij je voor troost? Al voordat je überhaupt een traan gelaten hebt?

Hoe zit dat als je na een vervelende werkdag geïrriteerd thuis komt? Hoe reageert je hond dan op je? Zorgt hij dat hij bij je uit de buurt blijft? Of komt hij je irritatie juist wegnemen door je op te vrolijken?

Jouw hond “voelt” altijd hoe het met jou gaat en door de spiegels (o.a. gedrag) wil hij jou helpen om jou bewust te maken van jezelf, van jouw onderbewuste. Je hond is dus altijd een spiegel voor je. En elke hond zal op een ander stuk, op een andere laag een spiegel voorhouden. Je hond is dus al het ware de spiegel van jouw ziel.

Kan een andere hond ook een spiegel voor je zijn?

Jazeker!

In de groeptrajecten, workshops en in de opleiding die ik geef zie ik dat heel mooi gebeuren. Honden resoneren in het hier en nu, dus spiegelen ook in het moment. Je kunt dus ook hele waardevolle spiegels ontvangen van andere aanwezigen honden in coachings. Het is een natuurlijk iets dat de hond vanuit zijn natuurlijk instinct doet. Ze reageren op je intenties, je emoties, op je lichaamstaal en spiegelen jou wat er aan energie aanwezig is. Geen oordeel, geen filters maar gewoon wat het is. Puur en eerlijk! 

Maakt dit elke hond een geschikte coach hond?

NEE!

Dat iedere hond een spiegel laat zien wil niet zeggen dat iedere een geschikte hond is om mee te coachen. Het wil niet zeggen dat omdat de hond dit doet vanuit zijn natuurlijk instinct dat de hond ook “wil werken”. 

Ik werk zelf voornamelijk met de mens en hun eigen hond.Dit omdat iedere hond zijn baas spiegelt. Daarin staat het welzijn van de mens en de hond wel altijd voorop. Werken binnen de grenzen van de hond is dan ook van essentieel belang! Voor zowel mens als hond moet het veilig zijn en voelen. Daarnaast “moet” de hond niks. Omdat de hond juist spiegelt vanuit het natuurlijke instinct, mag deze gewoon lekker hond (en zichzelf) zijn. Zelf bepalen wat er wel en niet getoond wordt. 

Omdat elke hond een spiegel is wordt er ook vaak in de valkuil gestapt dat elke hond dus geschikt is om professioneel mee te gaan coachen. Dit is absoluut niet het geval. Hoe lief en leuk je hond ook is, het wil niet zeggen dat het je hond ten goede komt om met hem te gaan coachen. Er zit namelijk echt een verschil tussen jou spiegelen (degene waar hij mee leeft) of ingezet worden als coach hond voor derden. Dan zijn er andere factoren die mee gaan spelen en waar naar gekeken dient te worden. En in mijn visie staat hierin het welzijn van de hond voorop.

Jouw hond is als eerste toch je maatje, een trouwe vriend, je beste vriend en jouw spiegel. Pas daarna komt er een aanvulling als het ook een aanvulling is. Je gaat toch ook niet agility beoefenen als je hond hier gestresst van raakt en dit spelletje helemaal niet leuk vindt? Zo is het ook met ander “werk”. 

Laat je hond gewoon hond zijn!

Kan dat ook coachend dan heb je naast je maatje ook een pure spiegel die graag met je mee gaat in jouw werk.

Mijn honden zijn mijn maatjes, dat ze als spiegels andere mensen af en toe diep mogen raken dat is iets waar ik dankbaar voor ben. Ze zijn en blijven gewoon hond, met al hun mooie eigenschappen en met hun schaduwkanten, gerespecteerd in hun zijn! Dat stop ik erin en dat krijg ik ook terug, elke dag, in spiegels en in liefde….

Groetjes

Danielle