Wat is spiegelen met honden?

Spiegelen met honden. Een prachtige vorm van coaching. Een pure vorm van coaching. Een van de meest pure vormen van coaching, als je het mij vraagt, is coaching waarin mens door dier gespiegeld wordt. Maar wat is het nu eigenlijk dat spiegelen?

Onder spiegelen verstaan we (in het geval van spiegelen met honden) dat het gedrag van de hond gebruikt wordt om je bewust te worden van je eigen gedrag. Spiegelen gaat over communicatie, lichaamstaal, het resoneren van honden op je emotie en je eigen rol daarin. Door middel van in de spiegel te kijken die de hond jouw voorhoudt, wordt onbewust gedrag bewust gemaakt. Er komt ruimte voor bewustwording. En hiermee wordt het proces in werking gezet.

Honden reageren vanuit hun instinct heel natuurlijk op jouw gedrag of op je manier van “zijn” Dit doen ze overigens op een hele veilige en respectvolle manier die heel leuk kan zijn (soms zelfs heel lachwekkend) maar die ook heel confronterend kan zijn. Ze laten dat zien zoals het is, in het hier en nu. Vanuit de inzichten die honden geven kun je vervolgens samen met de spiegeltrainer/coach aan de slag met de gevolgen van je “onbewuste” gedrag waar je nu zicht op hebt gekregen.  Bewustwording van wat er is. Welk gedrag of patronen herhalen zich? Bewustwording van wat ongewenst is, wil je dat werkelijke veranderen vanuit een intrinsieke motivatie?

Zelf werk ik daarin veel met systemisch coachen zodat de gedragspatronen mooi aan bod komen, gezien, gevoeld en ervaren kunnen worden door de coachee en er daarmee een prachtige beweging ontstaan kan van ruimte voor verandering.

Ook wordt er door spiegeltrainers (mezelf daarin meegenomen) tijdens het spiegelen op diverse manieren naar de coachee gekeken.

  • gericht op zichtbaar gedrag
  • gericht op emoties
  • gericht op de balans tussen voelen en wat men uitstraalt (binnenkant en buitenkant)
  • de metafoor van de roedel

Een spiegelsessie kan voor veel verschillende doeleinden ingezet worden. Zelf richt ik me bijvoorbeeld op individuen en niet op teams binnen bedrijven. Maar ook binnen het functioneren van teams en afdelingen kan een spiegelsessie voor vele nieuwe inzichten zorgen. Ook op het gebied van leidinggeven maakt een sessie met hond veel duidelijk. Ook kan het heel zinvol zijn om een spiegelsessie te volgen voor coaches of therapeuten die met een bepaalde problematiek of vraagstuk niet verder komen of te langzaam vooruitgang zien bij hun client. Om het proces te versnellen of soms juist laagdrempeliger te maken zet ik graag mijn roedel in. Honden kunnen vaak wel wat wij mensen niet voor elkaar krijgen. Een hond kan altijd helpen!

Het spiegelen met honden biedt jou, als coachee, de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier diep in de spiegel te kijken. Hoe diep? Dat bepaal je zelf! Spiegelen is een bijzondere vorm van ervaringsleer. Alle representatiesystemen worden aangesproken waardoor de ervaring je nog lang bij blijft. Een spiegelsessie begint bij bewustwording en zet je op het pad van je eigen ik, je bewust zijn! Een mooie reis!

<!-- Facebook Pixel Code --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->!function(f,b,e,v,n,t,s)<!-- [et_pb_line_break_holder] -->{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?<!-- [et_pb_line_break_holder] -->n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};<!-- [et_pb_line_break_holder] -->if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';<!-- [et_pb_line_break_holder] -->n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;<!-- [et_pb_line_break_holder] -->t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];<!-- [et_pb_line_break_holder] -->s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script',<!-- [et_pb_line_break_holder] -->'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');<!-- [et_pb_line_break_holder] -->fbq('init', '355011274876884'); <!-- [et_pb_line_break_holder] -->fbq('track', 'PageView');<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><noscript><!-- [et_pb_line_break_holder] --><img height="1" width="1" <!-- [et_pb_line_break_holder] -->src="https://www.facebook.com/tr?id=355011274876884&ev=PageView<!-- [et_pb_line_break_holder] -->&noscript=1"/><!-- [et_pb_line_break_holder] --></noscript><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- End Facebook Pixel Code --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->