“Ik hoor er niet bij”

Ik hoor er niet bij… Als mens vinden wij het fijn om “erbij” te horen. Om geaccepteerd te worden. Het is natuurlijk ook heerlijk als andere mensen je accepteren en waarderen. Dat geeft je een warm gevoel. Maar het is niet vanzelfsprekend. Als we het gevoel hebben er niet bij te horen is dat niet fijn. We willen dat graag! En geloof me daarvoor gaan we soms heel ver… Ten goede? Dat is de vraag.

Het gevoel hebben er niet bij te horen is een gegeven en een gevoel dat we denk ik allemaal wel een keer mee maken in ons leven. Ken jij het gevoel? Heb jij wel eens gedacht dat je er niet bij hoorde? Misschien kun je nog terughalen in welke fase van je leven dat was. Hoe oud je was en in welke setting dat was. Als kind op school kan het je al raken. Bijvoorbeeld omdat jij niet uitgenodigd bent voor dat te gekke feest of dat jij als een van de weinige niet mee doet met datgene wat op dat moment helemaal “hip” is. Niet alleen in je jonge jaren kan het je leven kruisen, ook zeker in je volwassen leven kan het je nog raken en diep ook!

Als systemisch coach zie ik deze thematiek wekelijks terug komen. In elke traject en bijna in elke workshop is wel iemand die vindt dat zij (of hij) ergens in haar leven “er niet bij hoort”. En dat binnen veel diversiteiten zoals binnen (schoon) families, op het werk, op school of binnen andere kringen. Ik vind het een interessant thema. Waar je in mijn ogen ook vanuit diverse invalshoeken naar kunt kijken. En dat is eigenlijk precies wat ik in dit artikel wil doen met je.

Stel je wordt met 10 mensen in een ruimte gezet. Samen vormen jullie een nieuwe groep. Wat gebeurt er dan? Je gaat op onderzoek uit, elkaar leren kennen, ontdekken wat je met een ander gemeen hebt, waar liggen raakvlakken en waar niet. Het kan zijn dat je heel veel raakvlakken hebt met de andere mensen in de groep. Dat voelt fijn, het verbind en dat geeft jou als mens een prettig gevoel. Een gevoel van veiligheid en zekerheid. Wat gebeurt er met jouw gedrag en houding als je dit ervaart? Juist ja je staat open voor de ander omdat je het gevoel hebt erbij te horen want je past binnen deze “kaders”, je deelt iets met elkaar en dat geeft je vertrouwen dat je goed bent zoals je bent. Dus je voelt je veilig en zelfverzekerd en dat zien we terug in je houding, in je communicatie en in je uitstraling!

Maar het kan ook anders gaan. Het kan natuurlijk ook maar zo zijn dat je geen of heel weinig raakvlakken hebt met de andere mensen in de groep. Wat gebeurt er als jij voor jouw gevoel niet binnen deze “kaders” past…  Ben jij dan anders? Minder goed? Of zijn zij dan juist anders? Is dat goed of is dat fout? En wie bepaald dat?

Het is (in mijn visie) jouw gedachte die de koers bepaalt. Door jouw gedachte komt er een gevoel bij en op dat gevoel ga jij (onbewust) handelen. Ik zal het visualiseren voor je. De hele groep gaat een dag op pad en de hele groep gaat gekleed in het zwart. Maar in jouw kledingkast is echt niks zwarts te vinden, je hebt het niet omdat het gewoon niet jouw keur is. Je beseft dat je twee dingen kunt doen, of je gaat shoppen en scoort een zwart outfit of je trekt dat prachtige witte jurkje aan waar jij je zo lekker in voelt. Waar kies jij voor?

Je kiest voor het zwarte outfit. Tegen beter weten in hijs jij je die dag erin. Alleen met welke gedachte doe je dat en is dit het juiste voor jouw dagje uit? Je gaat op pad in een kleur die jou totaal niet past, waar je je niet prettig in voelt maar waar het qua uiterlijk wel past bij de groep. Maar wat gebeurt er met jouw gevoel en met jouw hele houding en gedrag die dag? Voel je je erbij horen omdat je net als de hele groep zwart draagt of voel je je er niet bij horen omdat je jezelf nu niet prettig voelt… Jouw gedachte en gevoel hierbij bepalen of jij open staat voor de ander of dat jij jezelf “afsluit” van de groep.

Nee jij kiest voor je heerlijk zittende witte jurkje! Daar voel je je fijn in. Het staat je prachtig en je straalt er altijd zo in. Ook al is iedereen in het zwart, jij kiest voor wat jij fijn vind. Jullie gaan op pad en voel jij je ook fijn de hele dag? Jij ziet er anders uit. Voelt dit goed voor je of voel je je ineens helemaal niet zo fijn in je vertrouwde jurkje? Ook hier bepalen jouw gedachten en jouw verwachtingen het verloop. Als jij je heerlijk voelt in je jurkje en je er niet druk om maakt dat je “anders” bent dan zul je blijven stralen die dag en zul je open staan voor anderen. Ga je op die dag toch bedenken dat het er wel eens raar uit zou kunnen zien dat alleen jij in het wit gekleed bent en dus “buiten de boot” valt dan voel je je nog allesbehalve fijn in je outfit en ook dan zal je houding en je gedrag dat laten zien.

Wat is goed en wat is fout? Wanneer heb je het gevoel erbij te horen en wanneer niet? Hoor je er niet bij of wil je er niet bij horen? Wordt je buiten de groep gezet of plaats jij jezelf erbuiten?

Dat is voor iedereen anders!

Er zijn geen geschreven regels en wetten voor. Vanuit mijn visie is het wat jij ermee doet, de keuze die jij maakt. Want hoe je het ook went of keert JIJ hebt altijd een keuze!

Een keuze om je authentieke jij te zijn

Om jezelf te zijn

Om anders te mogen zijn

Om jezelf volledig te accepteren dat je goed bent zoals je bent!

En het mooie is, als we terug gaan naar de kern dan hoor je er altijd bij… Ik wel tenminste want ik hoor bij MEZELF!