De 3 V’s ook met de jaarwisseling!

Er is veel te vinden over wat wel en vooral ook niet te doen tijdens de jaarwisseling als het gaat om de angst van honden. Wel of niet troosten?

De jaarwisseling, waar ik vroeger kon uitkijken naar een leuk feestje verlang ik nu vooral naar rust. Niet zozeer voor mezelf want ik hou nog steeds wel van een leuk feestje op zijn tijd maar eigenlijk vooral voor mijn honden. Sinds ik een hond heb die doodsangsten heeft in deze periode ben ik toch heel anders naar de jaarwisseling gaan kijken.

Er is veel te vinden over wat wel en vooral ook niet doen tijdens de jaarwisseling als het gaat om de angst van je hond. Wel of niet troosten? Wel of niet ondersteunen? Welke manieren? En stimuleer je nu wel of niet de angst en hoe is dat met bepaald gedrag bij troost….  Zoveel meningen en visie’s. Ik zie ze voorbij komen, in het nieuws, in het park en op social media. Ik laat ze voor wat ze zijn en hou me vast aan mijn 3 V’s, ook met de jaarwisseling!

VOELEN, VERBINDEN EN VERTROUWEN

Het zijn de magische woorden in elk samenzijn van mens en hond (vanuit mijn visie) en is ook niet voor niets dat deze woorden terugkomen in mijn bedrijf, mijn werk en ook hoe ik met mijn honden samen leef.  Dit is voor mij tijdens de jaarwisseling niet anders.

Weet jij wat angst is? Heb je wel eens angst in je leven gekend? Gegrond of ongegrond? Angst is een emotie. Angst is er voor als je oog in oog met een beer komt te staan, je lichaam extra adrenaline aanmaakt om heel hard weg te kunnen rennen. Ik heb veel angst (en ook paniekaanvallen) gekend in mijn leven. Geloof me ik zag in heel veel dingen die beer, ongegronde angsten. In mijn hoofd wist ik dat heel goed maar mijn lichaam vertelde me heel iets anders. En alhoewel ik de angst voelde, me er totaal niet mee wilde verbinden, had ik wel vertrouwen. Niet in mezelf hoor destijds maar wel in een ander in de vorm van een derde persoon. Ik leerde gaandeweg me te verbinden met mijn angst en er niet voor weg te lopen. Daardoor kwam het vertrouwen in mezelf ook uiteindelijk en dat was de magie: voelen, verbinden en vertrouwen.

En zo is het voor mijn honden denk ik ook tijdens de jaarwisseling. Ondanks alles wat we wetenschappelijk weten: ja honden horen het geluid van vuurwerk echt vele male harde dan wij mensen. Ja we kunnen onze honden er mentaal niet op voorbereiden zoals jij en ik dat wel kunnen. Ja honden zijn veel sensitiever en honden ervaren net als jij ook emoties.  En niet te vergeten: ze resoneren ook op jouw emoties! Angst is een emotie ook bij je hond. Het vuurwerk, de harde knal is zijn “beer op de weg” en het lichaam zegt vluchten!

Net als dat ik geleerd heb niet tegen mijn angst te vechten, wil ik mijn honden ook leren niet tegen hun angst te vechten. Elk mens en dier heeft zijn eigen emoties en dat mag in mijn ogen. Diezel mag bang zijn in deze periode van het jaar, dit mag er zijn en hoeft niet weggestopt te worden. Ik mag hem ondersteunen, steun bieden en troost geven van mezelf. Ondersteunen middels de vuurwerkmix die hij krijgt. Diffuser die in huis aan staat en morgenavond op oudejaarsavond baker ik hem in. Hij mag liggen waar hij wil. Dat mogen ze allemaal. Sinds gisteren staan alle deuren in huis open zodat een ieder zijn eigen plekje in kan nemen. Een plekje waar het fijn voelt. Een aai over hun bol… Dicht bij je zijn… Wat praten tegen ze…

Door te voelen, te verbinden en te vertrouwen met hen, geef ik een ieder wat ze nodig hebben. Dat is ook wat jij mag doen! Vanuit de hartsverbinding met je hond te voelen, met ze te verbinden en te vertrouwen dat ze jou precies aangeven wat ze nodig hebben! Hoe mooi is het dat ze mogen zijn en je samen mag ontdekken. Elk mens is anders en zo ook elke hond. Dus naar mijn idee is er geen goed of fout tijdens de jaarwisseling, volg gewoon je hart want dat “klopt” altijd….

Fijne jaarwisseling!

Lieve groet,

Danielle