Aarden en gronden: iedereen zou het moeten doen

Aarden en gronden is heel belangrijk, voor ieder mens. Wat het precies is en waarom dat zo is, leg ik je uit in deze blog. Veel leesplezier!

Aarden en gronden 

Misschien heb je er wel eens van gehoord, heb je er al vaker over gehoord of doe je het zelfs al bewust. Bij elke workshop, sessie of training die ik geef komt het aan bod. Ik begeleid iemand altijd eerst in het aarden en bewust te worden van wat er op dat moment in het lichaam aanwezig is. Het is voor ieder mens heel goed om dit zelf ook met regelmaat te doen! Maar doe je dit ook wel eens? Wist je dat dit ook bij het dagelijkse leven hoort… dat dit een belangrijk onderdeel zou mogen zijn van jouw dag?

Vooral als je hooggevoelig bent is het een must. Doordat er steeds meer licht en energie vanuit de kosmos naar ons toe wordt gestuurd, wordt gronden en aarden ook steeds belangrijker om in je leven te integreren.

Naarmate de mens zich verder ontwikkelt kunnen we meer licht en energie in ons lichaam dragen. Energie is echter altijd in beweging en heeft dus een plaats nodig om naar toe te stromen. De energie kan alleen je lichaam in komen, als er een juiste verbinding is met de aarde. Je bent dan een kanaal voor de energie, die vanuit de kosmos via jou naar de aarde stroomt.

Wat gebeurt er als je goed gegrond bent?

Een juiste gronding betekent dat je aanwezig bent in je lichaam en dat je een energetische verbinding hebt met de aarde, die goed doorstroomt. Dit gaat via je basis chakra en je voeten. Het mooie van juist gronden is, dat je toegang hebt tot je eigen energie, kracht en je wijsheid. Je staat letterlijk stevig in je schoenen. Nu is het voor jou ook gemakkelijker om energieën en emoties van anderen, letterlijk langs je te laten afglijden de aarde in. Je bent niet zo snel meer uit balans te brengen. Het maakt je stabiel, steviger en je zit goed in je vel.

Blokkades bij aarden en gronden

Soms zijn er blokkades die je verhinderen om volledig “aanwezig” te zijn. Door (traumatische) ervaringen uit het verleden bijvoorbeeld. Het kan zijn dat je je dan vaak buiten je lichaam bevindt. Dat je niet graag op aarde wil zijn. Daar pijn voelt. Om je volledig hier op aarde te ontplooien, is het echter noodzakelijk om volledig te gronden.

Symptomen en klachten die erop kunnen duiden dat je niet goed geaard bent

Dit zijn symptomen die ook een andere oorzaak kunnen hebben natuurlijk, maar op zich wel vaak met slecht gronden en aarden te maken hebben.

Dromerig zijn, met je hoofd in de wolken leven

Gemakkelijk uit evenwicht te brengen (lichamelijk en/of mentaal)

Verward spreken, dingen door elkaar halen

Afwezig zijn, niet luisteren

Duizelig zijn

Bang, je niet veilig voelen

Veel piekeren en nadenken

Niet goed ademen

Ideeën niet kunnen omzetten in daden

Niet goed kunnen voelen, wat je lichaam aangeeft

Vaak twijfelen

Niet goed voor jezelf zorgen

Moeite met je grenzen aangeven en voor jezelf opkomen

Het is niet zomaar een rijtje van symptomen waar je mee te maken kunt krijgen. Sommige zijn best heftig en kun je flinke “hinder” van ondervinden. (Ik spreek uit ervaring) Goed aarden en gronden, kan dus erg belangrijk zijn, om beter te functioneren in jouw leven. Het is dus verstandig om hier aandacht aan te geven!

De gevolgen van slechte aarding kunnen ernstig zijn. Het kan leiden tot bepaalde ziektes, neiging tot verslavingen, eetstoornissen, paniekaanvallen, burn-out, aangaan van ongezonde relaties en eindeloos blijven hangen in situaties die niet bij je passen. Nogmaals, dit kan zo zijn. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen en verschilt erg per persoon, in mate van de gevoeligheid hiervoor.

Aarden, hoe doe je dat dan?

Welke oefeningen zijn er om te aarden? Echt geloof me vele oefeningen!

Internet en youtube staan er vol mee. Zoek het maar eens op, Google maar eens en pik de oefeningen eruit die bij jou passen. Als dit nieuw voor je is kun je er een aantal doen en ervaren welke goed voelt voor jou. Met die oefening ga je dan door. Het belangrijkste is en blijft dat de oefening en manier van aarden en gronden bij jou past. Dan heeft het ook het meeste effect natuurlijk!

Ik neem je mee in mijn favoriete manier…

Mijn favoriete oefening van gronden en aarden is simpel en krachtig. Ik doe het dagelijks tijdens de eerste wandeling met mijn honden.

De oefening:

Ga naar buiten. Het liefste in de natuur. Dat kan overal zijn, in het bos, park of gewoon in je tuin. Voor mij werkt natuurgrond onder mijn voeten veel fijner dan bijvoorbeeld stenen of de vloer in huis. Letterlijk de verbinding voelen met de natuur vind ik heerlijk. Ik doe de oefening dan ook dagelijks in het park.

Ik start mijn wandeling met bewust lopen. Elke stap die ik zet voel ik hoe mijn voeten heel bewust de grond raken. Ik voel bewust en visualiseer dat mijn voeten met elke stap dieper in de aarde wegzakken. Als het stevig genoeg voelt dan neem ik een moment om even stil te staan. Ik visualiseer dat er vanuit mijn voetzolen twee koorden (of wortels) de aarde in groeien. Deze koorden of wortels zie ik steeds verder de aarde in zakken. Helemaal tot het middelste van de aarde waar een mooie gekleurde lichtbol is. Een lichtbol vol energie. De energie die ik nu extra voel stromen. Ik blijf stil staan en voelen zolang als het fijn voelt.

Ik daag je uit te gaan oefenen met het aarden. Doe dit regelmatig, het liefste elke dag. Visualiseren is een kwestie van proberen en doen. Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker het zal gaan!

Aarden kan eigenlijk altijd en overal

Ook als je onderweg bent, als je bijvoorbeeld ergens naar toe loopt, kun je extra aarden en gronden. Maar ook bij het afwassen of stofzuigen. Als je op de wc zit of in de rij bij de kassa in de supermarkt. Voel je voeten extra de grond in zakken, voel de aarde. Visualiseer eventueel dat je bij elke voetstap, een koord of wortel die je de aarde in ziet verdwijnen. Zo kun je praktisch aarden en gronden bij je dagelijkse bezigheden.

Vooral in de natuur bijvoorbeeld op het strand of in het gras met blote voeten zijn de “feestjes” manieren om te aarden en gronden. Tenminste voor mij maar dit feestje deel ik graag met je!

In mijn dagelijks leven is het een vast onderdeel van mijn dag. Ik had ook hinderlijke klachten ervan, met name in de vorm van me niet veilig voelen, geen grenzen aangeven en paniekaanvallen. Nu voel ik me veilig bij mezelf omdat ik door het aarden en het voelen in mijn lichaam, bewust ben geworden en de rest van de klachten zijn ook weg.

Wat doet het met je hond(en)

Jouw hond resoneert op wat er zich bij jou van binnen afspeelt. Dus op het moment dat er daar iets verandert, onbewust, zul je die verandering ook op gaan merken via jouw hond. Dat is zo mooi! 
Als mijn honden onrust of “uit hun balans” laten zien dan ga ik eerst bij mezelf voelen wat er bij mij aanwezig is. Aarden en gronden, bij mezelf komen. Negen van de tien keer heeft hun gedrag met mij te maken namelijk en zie ik dus meteen de verandering bij hen ontstaan als er binnen in mij wat verandert . 

Ik ben benieuwd wat het aarden en gronden jou mag gaan brengen!

Groetjes,
Danielle